Nie rozumiem czegoś, ryby zamieszkują ten sam biotop a fachowcy podają zdecydowanie inne parametry. Oczywiście wykluczam tutaj podejście takie, że porównuję ryby z Warszawy .. te z Wisły i te z ogrodu zoologicznego
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Andrzeju i Marku może Wy podpowiedzielibyście coś w tej kwestii.
A swoją drogą brakuje mi we wszelkiego typu bazach elektronicznych (również w klubowej encyklopedii) możliwości wyboru właśnie po takich parametrach jak temperatura, twardość, pH, wielkość, pożywienie....
Zaszczepiam dodatkowo pomysł aby z zasobów zdjęć uczestników forum tworzyć własną bazę ryb i roślin. Twierdzę, że stać nas na więcej niż mamy obecnie. Wśród nas jest sporo zielarzy, więc nie widzę np. przeszkód żeby tym razem już celowo zrobić dobre zdjęcię konkretnemu gatunkowi.