oświetlenie
oświetlenie
Witam
Kiedyś miałem w 200l 2X39W T5.Ze względu że zieleniał mi piasek zmniejszyłem do 1X39W t5.Teraz chciałbym powrócić do 2X39W.Świecę przez 10h jedną świetlówką .Jak dołożę drugą to zmniejszyć na początku czas oświetlenia?
Kiedyś miałem w 200l 2X39W T5.Ze względu że zieleniał mi piasek zmniejszyłem do 1X39W t5.Teraz chciałbym powrócić do 2X39W.Świecę przez 10h jedną świetlówką .Jak dołożę drugą to zmniejszyć na początku czas oświetlenia?
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Proponuję posadzić trochę roślinek, które nie mają dużych wymagań świetlnych dołożyć drugą świetlówkę. Jak wszystko zacznie dobrze funkcjonować to możesz zapomnieć o zielonym piasku. Pilnuj również poziomu azotanów. Jeśli zamierzasz dokładać samą świetlówkę bez roślin to zredukuj oświetlenie w ciągu dnia. Możesz również np. w ciągu dnia wyłączać oświetlenie na np. 2-3h.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Re: oświetlenie
A jaką barwę światła miałeś i ile świeciłeś ?jkkk3 pisze:Witam
To że piasek zielenieje to efekt nadmiarów lub złego światłą.
200 l i 78 wat to że tak powiem lichość.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
To ewidentnie wychodzi mi że miałeś za dużo materii w wodzie. I dlatego na piasku rozwijały się glony.
A i jeszcze jeden błąd popełniłeś.
Zastosowałeś 2 świetlówki specjalistyczne i do akwarium podałeś widmo nie tylko dla roślin ale tez dla glonów.Jak byś zrobił mixa np osram bio lux + aquarelle było by ok (system łączenia barw ).
A i jeszcze jeden błąd popełniłeś.
Zastosowałeś 2 świetlówki specjalistyczne i do akwarium podałeś widmo nie tylko dla roślin ale tez dla glonów.Jak byś zrobił mixa np osram bio lux + aquarelle było by ok (system łączenia barw ).