Import ryb
Moderatorzy: stanpiter, gajowy
- Darcon
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Import ryb
Witam
Mam do was pytanie jak wyżej. A dokładnie precyzując, czy osoba prywatna może importować ryby zza granicy? Są to żywe zwierzęta i pewnie trzeba załatwić pewną ilość pozwoleń, deklaracji, odpraw celnych?
Czy załatwiania papierów jest tak dużo, że jednorazowo prywatnie się nie opłaca?
A może prywatnie w ogóle nie można i mogą to robić tylko zarejestrowane hodowle/importerzy?
Dajcie znać, jak to jest.
Mam do was pytanie jak wyżej. A dokładnie precyzując, czy osoba prywatna może importować ryby zza granicy? Są to żywe zwierzęta i pewnie trzeba załatwić pewną ilość pozwoleń, deklaracji, odpraw celnych?
Czy załatwiania papierów jest tak dużo, że jednorazowo prywatnie się nie opłaca?
A może prywatnie w ogóle nie można i mogą to robić tylko zarejestrowane hodowle/importerzy?
Dajcie znać, jak to jest.
- Alenquer
- senior
- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Re: Import ryb
Ale importować skąd? Pomiędzy krajami Unii możesz sobie swoje prywatne ryby przewieźć bez żadnych papierów.
- Darcon
- entuzjasta
Faktycznie, teraz widzę, że nie napisałem.
Z Azji.
Z Azji.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Nie opłaca się importować mało, mimimum logistyczne to chyba 10 boxów jak nie 18. Dlaczego bo tyle samo płacisz za transport. Papierów nie jest, aż tak dużo.
- roh
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Lekko doprecyzuję.
Minimalne cargo wynosi 100 lub 167 kg, w zależności od linii lotniczych i za taką wagę trzeba zapłacić przy imporcie nawet 10 kg,opłaty stałe po stronie eksportera (świadectwo zdrowia, opłata lotniskowa, agent, opłata eksportowa to około 400 USD),plus przelot z punktu A do punktu B) do tego oczywiście opłata skarbowa i agencyjna po stronie PL.
Minimalne cargo wynosi 100 lub 167 kg, w zależności od linii lotniczych i za taką wagę trzeba zapłacić przy imporcie nawet 10 kg,opłaty stałe po stronie eksportera (świadectwo zdrowia, opłata lotniskowa, agent, opłata eksportowa to około 400 USD),plus przelot z punktu A do punktu B) do tego oczywiście opłata skarbowa i agencyjna po stronie PL.
-
- Imie i Nazwisko: Milena Wierzbicka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
JA importowałam z Azji przez pewnego kolegę. To sprawdzone źródło, ale gdyby nie on to nic bym nie miała. Czasem dobrze jest ogarnąć sobie dostawcę.
- Darcon
- entuzjasta
Byłaś zadowolona z ryb? Ściągałaś młode czy większe sztuki? Mówi się, że wśród młodych jest sporo słabych i tak naprawdę trzeba wsiąść sporą ilość, żeby coś sensownego sobie wyprowadzić. Co innego duże, ale też cena jest zupełnie inna...
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Lach Michał
- Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
Ciekawe co takie azjatki mają w sobie oby nie całą tablice mendelejewa