Witam,
Mam pytanie : Czy mozna zastosowac do sporzadzania mixu serce baranie jako zamiennik serca wolowego?? Czy jest ono tak samo wartosciowym pokarmem? Mam problem z dostaniem u siebie serca wolowego,a baranie w kazdym sklepie na polkach lezy...
serce barana
Moderatorzy: krisaczek, mkozubski
- cobaltblue
- junior
- Posty: 59
- Rejestracja: 04 kwie 2008, 19:48
- Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK
- Lokalizacja: Redditch/UK
- Hypno
- entuzjasta
- Posty: 1864
- Rejestracja: 03 mar 2005, 09:37
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
Tak na dobrą sprawę możesz stosować dowolne mięso, byle by było pozbawione tłuszczu. Serce wołowe też raczej w Amazonii nie spada z drzew więc możesz być pewny, że każde inne będzie praktycznie tak samo dobre. Serce ma to do siebie, że jako mięsień pracuje non stop, dlatego też jest chyba najlepiej ukrwione a co za tym idzie ma dużo żelaza i substancji potrzebnych dla ryb z o czerwonej lub zbliżonej do czerwieni barwie. Dla jasnych odmian, czy niebieskich jest wręcz psującym kolor pokarmem. Ma to jednak znaczenie przy hodowli ryb wystawowych. W wydaniach hobbystycznych jest mniej istotne. Ja wcześniej też stosowałem serce, ale powiem szczerze, że nie mam ochoty babrać się z obieraniem serca z tłuszczu i błon i płukaniu z krwi. Mój york, też nie jest krwiożerczą bestią więc to co odkroiłem lądowało w śmieciach. To co zostawało po obróbce ważyło zazwyczaj około 50% wyjściowej masy. Czyli mówiąc wprost po cholerę męczyć się z obieraniem serca po 15zł za kilogram jak można od razu kupić (i zmielić w sklepie) chudziutką wołowinkę, nawet jak kosztuje 30 zł za kilogram. Cenowo i tak wychodzi na to samo a mam czyste rączki i czas na pisanie na forum Wiem wiem, niektórzy nie przejmują się tłuszczem i błonami, byle by się tylko w maszynkę zmieściło. A jak czasami patrzę na zdjęcia z wielkich hodowli na Dalekim Wschodzie jak przyrządzają żarcie to mam wrażenie, że tam to całą krowę bez zdejmowania łańcuch w maszynkę pchają. Pamiętaj, że mięcho nie może być wyłącznym składnikiem miksa.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość