Pieprz na paletkach

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: krisaczek, mkozubski

kacper2601
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 29 maja 2006, 18:39
Lokalizacja: Toruń

Pieprz na paletkach

Post autor: kacper2601 » 14 mar 2007, 10:31

Czemu na paletkach pojawia się pieprz? Genetyka czy inne czynniki również mają na to wpływ? Słyszałem ostatnio, że jasne podłoże i silne oświetlenie zapobiegają temu procesowi. Czy to prawda? Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedź

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1214
Rejestracja: 21 mar 2005, 23:54
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Lokalizacja: Rzeszów,Kraków

Post autor: vega1 » 14 mar 2007, 10:42

Wszystko po trosze.Moim zdaniem jednak to genetyka. Mówi się też że chowanie ryb w wodzie o wysokim ph ma na to wpływ,ale ja stawiam na genetykę. Tak siak czy owak nic nie poradzisz...

ADAM241281
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 08 lut 2006, 21:26
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Post autor: ADAM241281 » 14 mar 2007, 12:26

Ja bym stawiał też na karmienie ryb.złe pokarmy tez mają wpływ na pieprz u palet
Pozdro

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Posty: 159
Rejestracja: 07 sty 2007, 20:33
Lokalizacja: Brzeg
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 14 mar 2007, 12:41

witam
z tego co wiem nie ma znaczenie karmienie ryb.
ludzie mowią ze duzy wpływ ma twardosc wody, ale jak jest naprawde nikt chyba nie wie na 100%.

Iza
junior
junior
Posty: 47
Rejestracja: 25 lip 2006, 15:23
Imie i Nazwisko: Izabella Korona
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Iza » 14 mar 2007, 13:12

Własnie tez sie zastanawiam jak to jest z tym pieprzem u nas w zbiornikach woda miękka, PH 5,5 a pieprz wyłazi :evil:

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 2381
Rejestracja: 30 gru 2004, 14:43
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Lokalizacja: krotoszyn
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 14 mar 2007, 13:13

Każdy ma jakąś teorię bo tu nie ma nic pewnego - moje dostały pieprz po zaniedbaniu wody - pojawiły się azotany i pojawił się pieprz .
Jednak to tylko moja teoria .

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 578
Rejestracja: 31 paź 2005, 22:20
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Michcio » 14 mar 2007, 13:19

Pieprz może występować tylko i wyłącznie na paletkach z linii Pigeon Blood. Jest to wywołane najprawdopodobniej zaburzeniami enzymatycznymi oczywiście na podłożu genetycznym. Brak, zmniejszona aktywność lub zmniejszona ilość jakiegoś bliżej nieokreślonego enzymu warunkuje pojawianie się pigmentacji w skórze paletek tej odmiany. Znamienne jest to że na intensywność zmian ma wpływ środowisko zewnętrzne. Precyzując: wpływ ma ph, twardość wody i rodzaj diety.
Biorąc pod uwagę fakt że ilość pieprzu znacząco zmniejsza sie w odpowiednich warunkach, jest dowodem na to że jest to zaburzenie metaboliczne. Zwiększona podaż jakiegoś bliżej nieokreślonego związku chemicznego, mającego bezpośredni bądź pośredni wpływ na dany łańcuch metaboliczny warunkuje odkładanie się w skórze ryb substancji o charakterze pigmentu. Ryby występujące w środowisku naturalnym nie mają pieprzu. Powstała w naszych akwariach odmiana Pigeona wraz z nowymi cechami fenotypowymi uzyskała skłonność do pigmentacji.
Oczywiście to tylko moja skromna teoria :oops:

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 508
Rejestracja: 07 kwie 2006, 09:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: wiesiek » 14 mar 2007, 14:12

Michcio pisze:......Oczywiście to tylko moja skromna teoria ....
Skromna ........ :shock: ;)
Wypowiedź w stylu "prawie Ambry", a Michałek dalej kokietuje ;)

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1899
Rejestracja: 06 maja 2006, 15:21
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 14 mar 2007, 15:37

Na spotkaniu integracyjnym w Krakowie po Mistrzostwach, siedzielismy z austriackim sędzią. On mówil, że przed wystawą, aby jego ryby straciły pieprz, to obniża im temperaturę do 25 st i w takiej temperaturze trzyma ryby przez ok 3 tygodnie.
Wg mnie na pieprz ma wpływ genetyka i twardość wody.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Posty: 159
Rejestracja: 07 sty 2007, 20:33
Lokalizacja: Brzeg
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 14 mar 2007, 16:24

Gajowa pisze: Wg mnie na pieprz ma wpływ genetyka i twardość wody.

Basia Gajowa
ja mam wodę z zerowa twardością a ryby maja pieprz :-(

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Posty: 3400
Rejestracja: 28 gru 2005, 11:00
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Lokalizacja: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 14 mar 2007, 17:21

Michcio pisze:Pieprz może występować tylko i wyłącznie na paletkach z linii Pigeon Blood. :
Nie zgodzę się z Tobą. Mam Red BROWN -y z tego samych źródła i są trzymane razem z innymi młodymi(inne gatunki) a TYLKO one dostały tzw. Pieprzu i też nie wszystkie. Stawiam na genetykę.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 483
Rejestracja: 11 gru 2004, 13:47
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Lokalizacja: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 14 mar 2007, 20:04

Ten pieprz pojawia się na rybach i znika więc nie sądzę, żeby działała tu genetyka bo utrwaliła by kolory. Też uważam, że ma to związek z jakością wody. Jednak gdyby to było genetyczne to czemu nie wyhodować odmiany barwnej ,,czarnego pigeona"? Kojarząc samiczkę którą pokazuje niżej z podobnym samcem była by na to szansa.
P.S. Tej ryby dawno bym się pozbył z akwa ale to ulubienica żony i wszystkich gości którzy o paletkach nie mają zielonego pojęcia i dlatego została w moim akwarium :D .
Załączniki
czarna paletka1 007.jpg
czarna paletka1 007.jpg (62.27 KiB) Przejrzano 8590 razy

kacper2601
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 29 maja 2006, 18:39
Lokalizacja: Toruń

Post autor: kacper2601 » 14 mar 2007, 20:49

...aby jego ryby straciły pieprz, to obniża im temperaturę do 25 st i w takiej temperaturze trzyma ryby przez ok 3 tygodnie...


Czy to znaczy, że pigmentację pieprzem można odwrócić? Azjaci mają piękne ryby bez pieprzu. Ciekawe jak to osiągają?
A tak a propos, co sądzicie o połączeniu samca z polskiej hodowli z samicą z Azji.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 382
Rejestracja: 03 lut 2005, 09:09
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 14 mar 2007, 21:03

Jedno oko wyjdzie normalne a drugie skośne.

Awatar użytkownika
slawol
członek PKMD
Posty: 258
Rejestracja: 06 cze 2006, 20:46
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Lokalizacja: Poznań

Post autor: slawol » 14 mar 2007, 21:45

Ja myślę że pieprz jest to jednak sprawa genetyki,zbyt daleko wsobnie

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości