filtr mechaniczny
Moderatorzy: krisaczek, mkozubski
filtr mechaniczny
Szukam drugiego filtra ( posiadam biologiczny 100%ceramika Unimax 250) który służył by mi jako mechaniczny . Proszę o radę jaki wybrać (interesuje mni e taki który można otworzyć wyczyścić raz na kwartał i nie bać się że puscić wodę ( mój 1,5 roczny Unimax 250 to zrobił , przy zaniku prądu puściły uszczelki ) .
Przy instalacji drugiego filtra chcę uzyskać tzw. krystalicznie czystą wodę.
Akwarium 240 litrowe roślinne (3 x 39 wat t5 ) , 5 dużych palet ( 15-18 cm ) , 4 małe paletki (12 cm ) , 2 x kirysek ( ekipa sprzatająca ) , temperatura 26st ( wieczorem 28-29 - związane z oświetleniem ) , pH 6,5-7 , no3 - 40-50 mg/l . Podmiany wody R0 90%+odstały kran 10% - około 100 litrów tygodniowo .
Przy instalacji drugiego filtra chcę uzyskać tzw. krystalicznie czystą wodę.
Akwarium 240 litrowe roślinne (3 x 39 wat t5 ) , 5 dużych palet ( 15-18 cm ) , 4 małe paletki (12 cm ) , 2 x kirysek ( ekipa sprzatająca ) , temperatura 26st ( wieczorem 28-29 - związane z oświetleniem ) , pH 6,5-7 , no3 - 40-50 mg/l . Podmiany wody R0 90%+odstały kran 10% - około 100 litrów tygodniowo .
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Do takiego akwarium na mechaniczny filtr wystarczy Ci jakiś wewnętrzy model. firma bez większego znaczenia, bo w środku akwarium wyciek Ci nie grozi, ja np. używałem wiele lat i mam do teraz filterki Aqua Szut Turbo 750.
Jak obecny kubełek Ci się sparwdza jako biologiczny to nic nie zmieniaj, bo po co ruszac coś co dzieła dobrze? No chyba, że nie ufasz już w jego szczelność i bezawaryjnść, to zmień na JBL czy Tetrę, mnie nigdy nie zawiodły tych firm kubełki, a miałem ich kilkanaście już u siebie. Są też droższe opcje, ale myślę, że nie warto przepłacać.
Jak obecny kubełek Ci się sparwdza jako biologiczny to nic nie zmieniaj, bo po co ruszac coś co dzieła dobrze? No chyba, że nie ufasz już w jego szczelność i bezawaryjnść, to zmień na JBL czy Tetrę, mnie nigdy nie zawiodły tych firm kubełki, a miałem ich kilkanaście już u siebie. Są też droższe opcje, ale myślę, że nie warto przepłacać.
WITAM.JA OSOBIŚCIE PO CZYSZCZENIU KUBEŁKA SMARUJE USZCZELKE WAZELINĄ. A CO 5-6 CZYSZCZENIE KUPUJE NOWĄ ,NIE JEST TO WIELKI WYDATEK A WIEM ŻE FILTR DODATKOWO ZBEZPIECZAM PRZED TAKIMI NIESPODZIANKAMI.POZDRAWIAMkrewetka pisze:Nie ma nic bardziej stresującego jak widok mokrej podłogi i cieknącego filtra o świcie po sylwestrowej nocy. Znam to uczucie. Mnie tak załatwił hydor.
JA ZAMIAWIAŁEM W ZOOLOGICZNYM CO FAKTYCZNIE SPRAWIAŁO IM PROBLEM,ALE TERAZ ZNALAZŁEM SKLEP Z ARTYKUŁAMI ROLNICZYMI I W NIM MAJĄ WIELKI WYBÓR USZCZELEK , JA AKURAT DOPASOWAŁEM DO MOJEGO TETRATEKA{miałem starą na wzór},DODAM ŻE ZAPŁACIŁEM POŁOW CENY CO W ZOOLOGICZNYM.krewetka pisze:Tylko z kąd bierzesz te nowe uszczelki do kubełka ? Bo w zoologicznym to raczej trudno zdobyć coś takiego. Kiedyś szukałam wirnika do aquaela i nie znalazłam.
POZDRAWIAM JAREK
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Jeśli zależy Ci koniecznie na drugim zewnętrznym filtrze, zobacz propozycje ofert na Allegro można tanio kupić Eheimy i Fluvale. Nie wiem jak do Eheima ale do Fluvala bez problemu dostaniesz części zamienne. Ja wylicytowałem uszkodzoną 404 za 50 zł do tego części kosztowały mnie 35 zł. Filtr który wygląda jak nówka ze sklepu, kosztował mnie 100zł.